Inflationens starka inflytande på handelns utveckling består under 2023
Under helåret 2023 växte detaljhandeln med 3,5 procent i löpande priser, vilket innebär att det är det 27:e året i rad som branschen uppvisat en positiv försäljningstillväxt. Bland delbranscherna utmärkte sig kosmetik- och sjukvårdshandeln med en utveckling på 11,3 procent. Utvecklingen inom sällanköpsvaruhandeln som helhet minskade från 1,5 till 0,7 procent.
Utvecklingen under 2023 har liksom år 2022 varit starkt präglad av inflation. Det är viktigt att poängtera för att inte ge en missvisande bild av den positiva utveckling som har skett sett till löpande priser. Faktum är att detaljhandelsbranschen backade kraftigt i fasta priser. Detta kan jämföras med kriser som historiskt har orsakat stora tapp. Både finanskrisen och 1990-talskrisen påverkade utvecklingen i branschen mycket negativt, vilket kan jämföras med årets resultat. I fasta priser var utvecklingen i detaljhandeln den största negativa utveckling som har mätts sedan 1990-talskrisen.
När det kommer till löpande priser har sällanköpsvaruhandeln tagit mest stryk och utvecklats i nedåtgående riktning på helårsbasis två år på raken. Åtstramade plånböcker till följd av lågkonjunkturen har påverkat konsumenternas köpbeslut. Det märks tydligt på variationen mellan delbranschernas utveckling under året. De kategorier som har visat en positiv utveckling under året är, förutom kosmetik- och sjukvårdshandeln även beklädnad-, optiker-, heminredning-, sport-, sko- och väskhandel. Samtliga kategorier som haft ett positivt utvecklingstal har en sak gemensam, en billigare prislapp. Delbranscher som har haft en negativ utveckling i år är bygg-, elektronik- och möbelhandel.
Dagligvaruhandeln utvecklades positivt och landade på 7,6 procent. Det ska även här betonas att tillväxten påverkats av både inflation och prisökningar i delbranschen. Då dagligvaror är något som konsumenterna prioriterar att köpa trots att pengarna inte räcker lika långt har konsumtionsbeteendet inte haft lika stor påverkan som det har haft i andra branscher.
 
 
 
 

Källa: Handelsfakta och HUI Research, helårsutveckling i löpande priser.
Svag men negativ utveckling för e-handeln
E-handeln visade negativa utvecklingstal för andra året i rad. Helårsutvecklingen landade på minus 2 procent, vilket blev något ljusare än föregående års resultat som var minus 7 procent. En svagare nedgång tyder på att både pandemin effekter på e-handeln och det ekonomiska läget började lätta upp på vissa håll.
Under pandemin anpassades konsumtionsbeteendet till förmån för e-handeln och utvecklingen fick en kraftig skjuts framåt. Under 2020 var tillväxten extremt hög, 40 procent. Året därpå halverades utvecklingen till 20 procent. Trots det hade tillväxten redan passerat sin utvecklingskurva. De negativa utvecklingstalen under 2022 och 2023 har bidragit till att e-handeln återgått till en naturlig utvecklingstakt. E-handelsförsäljningen under året var 133 miljarder kronor. Resultatet blev mycket högre jämfört med omsättningen under 2020 och före pandemin.
E-handelsutvecklingen inom delbranscherna visade en diskrepans och tydliga vinnare och förlorare. Mer konjunkturkänsliga branscher och branscher med dyrare kapitalvaror hade ett tufft år för andra året i rad. Byggbranschen har haft det tufft i både e-handeln och den fysiska handeln, där blev tillväxten minus 19 respektive 10,5 procent.
Apotekshandeln växte däremot starkt under året med en tillväxt på 17 procent. Det framgångsrika resultatet beror delvis på den branschglidning som apotekshandeln har gjort mot flera andra branscher, exempelvis kosmetik- och sjukvårdshandeln. Branschen har även lyckats behålla de konsumenter som började handla apoteksvaror på nätet under pandemin på ett skickligt sätt. Köpbeteenden är en viktig aspekt att ta med i beräkningarna vid bedömningen av delbranschernas framgång och fall.
 
 
 
 
 
Tillväxttakt 2023Omsättning 2023 (mdkr)E-handelsandel 2023E-handelsandel 2022
Dagligvaror -5%154%4%
Möbler & heminredning-6%813%13%
Hemelektronik-3%2747%47%
Apotek17%1221%20%
Sport & fritid-4%519%20%
Kläder & skor3%1928%29%
Bygghandel-19%713%15%
Böcker & media-5%5N/AN/A
TOTALT-2%13314%15%
Källa: PostNord, E-barometern Årsrapport 2023.
 
Gränshandeln blomstrar
Under 2023 var den svenska kronan svagare än den norska och danska, vilket gjorde det attraktivt för grannländerna att åka till Sverige för att handla. Den svaga kronan har varit en bidragande orsak till gränshandelns framfart i Strömstad och närliggande städer, där en stor del av gränshandeln av norrmän sker. År 2023 utgick 54 procent av den gränsöverskridande handeln från Strömstad, men hela landet är en självklar destination för norrmän då 66 procent av den totala norska gränshandeln sker i Sverige. Det märks även i andel norska kronor spenderade av norska gränshandlare, 86 procent spenderades inom Sveriges gränser.
Butiksbeståndet runt gränshandeln har varit hårt pressat med temporära nedstängningar och koncept som inte kommit tillbaka. Utmaningen under 2023 har varit att få tag på personal till handeln då många har valt att skola om sig eller flytta från städer i gränskommuner.
Källa: SSB.
 
Detaljhandeln i Västra Götalands län omsatte cirka 132 miljarder kronor 2022
Under 2022* omsatte detaljhandeln i Västra Götalands län 131,7 miljarder kronor. Det är en ökning med nästan 8 procent från 2021. Störst omsättning hade Göteborg med 48,2 miljarder kronor och ökade med 5 procent jämfört med året innan. Efter storstaden kom Borås med 8,7 miljarder kronor, där omsättningsutvecklingen var positiv och i linje med Göteborgs tillväxttakt. Den kommun som växte starkast var Strömstad där försäljningen nådde en tillväxt om 127 procent.
Källa: Handelsfakta HUI Research. *Utvecklingen för 2023 publiceras först i september 2024.
 
Butiksbeståndet minskar mest i storstäderna
Butiksbeståndet i Sverige har sett en nedåtgående trend i flera år. Flest butiker har minskat i storstäderna, där antalet butiker har sjunkit med 8,5 procent sedan 2017. Den mest dramatiska utvecklingen har skett inom beklädnadshandeln som också är den delbransch som blivit mer digitalt acklimatiserad än andra branscher. Inte minst har butiksstängningar inom delbranschen märkts av i Göteborg stad. Under 2023 stängde Ellos Home, Polarn och Pyret, Morris, Omnes och Hugo boss butiker i centrala Göteborg. Utanför stadskärnan stängde Kappahl en butik i Bäckebol och Team Sportia ansökte om konkurs, vilket ledde till butiksstängningar i Backaplan och Frölunda Torg. Beklädnadshandeln har däremot sett ett uppsving av butiker inom secondhandkategorin. Butiker som Arkivet har expanderat till staden, och de planerar att öppna fler butiker i Göteborg framöver.
Källa: Handelsfakta HUI Research, Market.
 
Göteborgs stora utvecklingsprojekt utvecklas vidare
I Västra Götalands län finns flera olika utvecklingsprojekt med detaljhandelsanknytning där nästan hälften pågår i Göteborgsregionen. Majoriteten av dessa avser planerade ombyggnationer av befintliga handelsområden, men en del är nya byggprojekt.
Backaplans centrum planeras bli en mycket större handelsplats år 2035 och arbetet för att granska detaljplanen har fortgått under året. Detaljplanen omfattar en så kallad Retail Park som ska bli en del av en helt ny stadsdel i området. Förutom cityhandel kommer området även att innehålla minst 5000 bostäder, kontor, skolor, idrottshall och kulturhus. Det planeras för att 20 000 personer ska leva och bo i området. Den första etappen är planerad att starta under år 2025.
NK Göteborg har ett planerat projekt som innefattar renovering och expansion på 10 000 kvadratmeter. Detaljplanen, som fortfarande är under utveckling, inkluderar plats för nya butiker, restauranger och kontor.  Hufvudstaden som äger fastigheten har i nära samarbete med sin arkitektbyrå föreslagit att utöka NK-kvarteret genom att bygga nya våningsplan.
Källa: SSCD, HUI Research, Backaplan, NK Göteborg